energie-efficiënt bouwen
15/09

Energie-efficiënt bouwen: Lieftink geeft tips

Duurzaamheid in de bouw staat hoog op de agenda van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu. Het einddoel is dat alle nieuwbouw energieneutraal wordt en dat bij renovatie en verbouwing bestaande gebouwen zo duurzaam mogelijk worden ingericht. Concreet wil de overheid dat nieuwe utiliteitsgebouwen in 2017 50% energie-efficiënter zijn dan in 2009. Van architecten en projectinrichters verwachten opdrachtgevers dat zij meedenken bij het energie-efficiënter bouwen van objecten. Belangrijk dus om hierin mee te gaan, zodat je je concurrenten voor blijft! Wij geven je belangrijke handvatten voor energie-efficiëntere bouw.

Dakisolatie kiezen

Een goed geïsoleerd gebouw hoef je minder te verwarmen en bespaart daarmee ontzettend veel energie. Isolatie vormt daardoor de basis voor een energie-efficiënt ontwerp. Houd bij de calculatie rekening met de isolatie van ramen, deuren en daken. Wil je extra milieuvriendelijk te werk gaan? Dan kies je voor dakisolatie als schapenwol, papiervlokken (cellulose), houtwol, kurk of hennep. Is een lagere prijs belangrijker, dan kies je voor glas- of steenwol. Voor een milieuvriendelijk gebouw kun je beter geen PUR gebruiken. Dit materiaal heeft dan wel een zeer hoge thermische isolatiewaarde, het is ook de een van de meest milieuonvriendelijke soorten dakisolatie.

Gevels isoleren

Gebruik zonwerend en isolerend HR++ glas. Voor de raam-, deur- en vliesgevelsystemen kun je bijvoorbeeld kiezen voor aluminium. Dankzij het gebruik van een thermische brug is dit materiaal thermisch (en akoestisch) isolerend. En het is duurzaam! Fabrikant Schüco heeft een groot aanbod aan efficiënte oplossingen in aluminium raam-, deur- en vliesgevelsystemen. Schüco toetst al haar producten op energiezuinigheid en allerlei andere facetten.

Andere energie-efficiënte oplossingen

Een belangrijke tip is ook om de bouwvorm compact te houden. Dit betekent dat er weinig schil is in verhouding tot het vloeroppervlak. Dit zorgt voor minder thermisch verlies door de schil. Houd er bij het ontwerp al rekening mee dat een WKO-installatie kan worden aangesloten. Zorg dus dat er mogelijkheden zijn voor het installeren van klimaatplafonds. En vergeet de kracht van daglicht niet! Dat zorgt niet alleen voor een mooie, lichte uitstraling, maar het zorgt er ook voor dat de eindgebruikers minder gebruik zullen maken van kunstmatige verlichting. Wees bij het ontwerp dus niet te zuinig met ramen!

Energie-efficiënt bouwen: tips

Heb je vragen over energie-efficiënte gevels? Neem dan contact met ons op, we helpen je graag verder.

Terug naar het nieuwsoverzicht